Vi har (minst) två st. invasiva växter i området, Parkslide och Blomsterlupin som inte ska växa här. Parkslide börjar bli ett stort problem som måste bekämpas så den inte sprider sig mer.

Styrelsen inventerar och bekämpar dessa efter de förutsättningar vi har ekonomiskt och tidsmässigt, hjälp från medlemmar välkomnas!

Parkslide har etablerat sig som ett aggressivt ogräs som behöver bekämpas, den skall lämnas till förbränning på återvinningscentraler i väl förslutna säckar. Men det finns även andra saker att tänka på när du vill bli av med den invasiva arten.

Parkslide är en seglivad växt med mycket stark spridningskraft som har förmågan att snabbt ta över stora områden och tränga ut andra arter. Till utseendet är den lik bambu och den har en växtkraft på upp till ett par decimeter per dygn. Rotsystemet kan tränga igenom dränering och betong via sprickor.

Så här känner du igen parkslide

Parkslide blir drygt två meter hög och bildar stora bestånd genom rotskott som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan. Växten är grov och upprätt med blad som är cirka en decimeter långa. Den blommar i september-oktober och har vita, något rödaktiga blommor som sitter i klasar i bladvecken.

Så bekämpar du parkslide

Om du påbörjar bekämpningen tidigt när beståndet är litet, ökar möjligheten att få bort växten. Genom att hugga ner växten fyra gånger per år kan du begränsa spridningen. Första huggningen ska göras när de första skotten visar sig, den sista innan växten går i vila på hösten. Undvik att gräva i bestånd med parkslide. Om du måste gräva, var försiktig eftersom rotdelar ofta ger upphov till nya plantor och spridningen ökar då.

Länk till Naturvårdsverket om Parkslide

Länk till tidningen Land

Det går kanske framöver att använda ekoplugg för att hindra parkslidens växtlighet men det finns idag inga såna som bevisar att de hjälper och inte ställer till med andra biverkningar såvitt vi vet.

(Infotext kommer från bland annat Tekniska verken)